Minden, amit tudni akarsz a minigolfról

923116_807474582600442_2005550929_n

A minigolf játékszabályai

Ezek az általános játékszabályok, versenyeken további betartandó előírások is vannak.

  1. A játékot a kijelölt elütőhelyről kell kezdeni, és a labdát maximum 6 ütésből a lyukba kell juttatni.
  2. Az eredménylapra fel kell írni, hogy az adott pályán mennyi ütésből sikerült a lyukba juttatni a labdát
  3. Amennyiben a 6. ütéssel sem sikerült teljesíteni a pályát, a játékos eredménylapjára 7 pontot kell felírni.
  4. A játék győztese az a játékos, aki a 18 pályán összesen a legkevesebb pontot éri el.
  5. Azt a labdát, amely nem jutott át a pályán vagy az akadályon jelölt határvonalon, ismét az elütőhelyre kell tenni. Amelyik a határvonalon áthaladt, onnan kell továbbütni, ahol megállt. Az emelkedős pályákon nincs jelölve határvonal, ezeken minden ütést az elütőhelyről kell elvégezni.
  6. Az emelkedős pályákra tilos rálépni, azokon csak az elütőhelyről végezhető el ütés. A pályán lévő akadályokra rálépni nem szabad. Mozgásban lévő labdát nem szabad elütni, mert ezzel a pálya borítása sérülhet. A játékból kizárható az, aki ezeket a szabályokat nem tartja be, mivel ezzel kárt tehet a pályákban.
  7. Ha a labda a pálya széléhez közel áll meg, akkor merőleges irányban 20 cm-re beljebb helyezhető, és a játékot onnan lehet folytatni.
  8. Amennyiben a labda az akadály előtt vagy mögött áll meg, az akadálytól 50 cm-re tehető a pálya szélével párhuzamosan.
  9. Ha a labda kipattan a pályáról, miután áthaladt a pálya szélén jelzett határvonalon az elhagyás helyén a pálya szélétől 20 cm-re kell azt visszahelyezni, és onnan lehet folytatni a játékot.
  10. A játék során többféle labda is használható, viszont minden pályát azzal a labdával kell végigjátszani, amellyel a kezdőütést elvégeztük.

   Minigolf játékok:

1. Egyéni összeadós: játszhatja 1 vagy több játékos, a játék szabályai szerint, az  eredményeket akadályonként össze kell adni, és az a játékos nyer, akinek a legkisebb az összesített pontszáma.

2. Javítós:  Egyéniben a saját, párosban a társa eredményét javíthatja ki a játékos, és a jobbik eredményt kell az eredménylapon rögzíteni.

3. Rontós:  Egyéniben a saját, párosban a társa eredményét javíthatja ki a játékos, azonban ha elvállalja az ütést, akkor mindenképpen az ő eredménye számít, akkor is, ha az rosszabb, mint az első ütésszám volt.

4.  KO.:  Az akadályonkénti eredményeket nem összeadni kell, hanem a kevesebb ütésszámot elért játékos kap 1 pontot, döntetlen esetén egyik játékos sem kap pontot. a játékot az nyeri, aki több akadályt nyert,mint ellenfele,a 18 akadály után. a 18 akadály után, ha döntetlen akkor,szétütés,a játék folytatódik és az első olyan akadályig tart,melyet valamelyik játékos meg nem nyer!