Milyen pályák vannak?

Miniatűr golf

  • Anyaga: a játékfelület azbesztmentes eternit, de lehet beton vagy speciális falemez is
  • Méretei: hossza 6,25 m, szélessége 0,9 m, a végkör átmérője 1,4 m

A szabvány szerint 25 akadályvariáció létezik, a pálya építésénél ezekből lehet kiválasztani 18-at. A pályák sorrendjére vonatkozó megkötés nincs.
Fontos szabály, hogy a többi pályatípustól eltérően ezekre a pályákra TILOS RÁLÉPNI!

Itt találhatóak ilyen fajta pályák: Budapest, Szeged, Tápiószentmárton, Budakeszi, Fonyód, Velence (télen és nyáron is üzemel)

Filc golf

  • Anyaga: falemez filc borítással
  • Méretei: hossza 9-18 m, szélessége 0,9 m, a végkör átmérője 1,8 vagy 2,4 m, a lyuk minimális átmérője 0,1 m

A szabvány szerint 25 akadályvariáció létezik, a pálya építésénél ezekből lehet kiválasztani 18-at. A pályák sorrendjére vonatkozó megkötés nincs.

Fontos szabály, hogy az emelkedős pályákon – ha a labda nem jutott át az akadályon – ütés csak az elütőhelyről végezhető. Az emelkedős részekre FELMENNI TILOS! Sík felületű pályákra illetve a végkörre lépni ütés céljából engedélyezett.

Hazai pályák: Budapest, Tápiószentmárton, Visegrád, Érd és Velence (télen és nyáron is üzemel), Zalakaros

Minigolf (beton)

  • Anyaga: beton pálya műkő borítással
  • Méretei: hossza 12 m, szélessége 1,25 m, a végkör átmérõje 2,5 m

A pályák sorrendje szabvány szerinti, tehát bárhol játszunk, mindig ugyanúgy következnek egymás után a különféle akadályok. A 7. pálya méreteiben és jellegében is eltér a többitõl, mivel egy kicsit a golfos eredetre emlékeztet: kb. 20 m távolságból kell a labdát egy füves területen át az 5,5 m átmérőjű végkörbe ütni, majd a lyukba gurítani.

Hazai pályák: Szolnok, Balatonföldvár,

Fantázia pályák

Hazánkban kevés teljesen szabvány minigolf-pálya van, akad olyan, ahol helyszűke miatt az akadályok száma kevesebb, mint 18 (Visegrád), máshol a pályák és az akadályok mérete csak 80 százaléka a szabványnak (Szolnok). Természetesen vannak az úgynevezett fantázia pályák, amik kialakításukban, felépítésükben térnek el a szabványtól, esetleg teljesen egyéni akadályok találhatóak a pályákon.

Hossza, szélessége, a végkör átmérője és a lyuk mérete nincs szabályozva, merthogy éppen az a lényeg, hogy mindegyik pálya egyéni. Hazánkban a legtöbb pálya a fantázia kategóriába tartozik, és közös vonásként említhető, hogy a filc borítás közvetlenül a beton alapra kerül, ami által viszonylag olcsóbb az építés…

Hazai pályák: Balatongyörök, Orfű, Sirok, Palóznak,