Ütők és labdák

Az ütők

A minigolfhoz egyetlen ütő használata is elegendő. Persze vannak különféle típusú ütők, amik közül választhatunk anyagi lehetőségeinkhez képest. Fontos tudnivaló, hogy minden pályán benne foglaltatik a játék árában az ütőkölcsönzés is.

Az ütő hossza általában 90-95 cm, ennél rövidebb is létezik, gyermekek és alacsonyabb felnőttek számára. Az egyszerűbb ütőkön (pl. target) a fejen nincs gumiréteg, és az eszköz kialakítása elég puritán. Ennek megfelelően az ára is a legalacsonyabb (7.000 Ft). A következő fajta ütő fejét körös-körül gumiborítás alkotja, ezáltal egy kicsit magasabb az ára is (kb. 10.000 Ft). Általában e két fajta ütőt szokták a nagyközönség rendelkezésére bocsátani a minigolf-pályákon.
Saját használatra, illetve versenyzéshez ennél jobb minőségű ütőket célszerű venni, árak a minőségtől függően 15.500 forinttól felfelé, egészen 28.500 forintig. Ez egyszeri beruházás, hiszen az ütő szinte egy életre szóló darab.

A minigolf labdák

Tetszés szerinti anyagból készülhetnek. A labda átmérője 37-43 mm, pattanása 1 m magasságból leejtve maximum 85 cm.

A golfban 14 különféle ütővel terelgetik a lyuk felé az egyetlen labdát, minigolfban éppen fordítva, egyetlen ütőt használnak, viszont a labdák száma, fajtája , márkája, közelít a végtelenhez…
Alapvetően 3 tulajdonság alapján szokás a labdákat minősíteni, ezek a pattanás, a súly és a rugalmasság. Természetesen további – de kevésbé lényeges – szempontok a méret, a szín, a felirat, a mintázat, a gyártó cég.
A labdák árai elég széles skálán mozognak, a nagyközönség rendelkezésére bocsátott legegyszerűbb típus 500 Ft-ért kapható, a versenyzők által használt márkás labdák ára 2.500-4.500 Ft.